Gemorick Admin
Adatlap Rang: Saltusi Lovagrend nagymestere Mana: (1200/800) Játékmód: Ádáz
| Tárgy: Sötét Alkímia Almanákja Kedd Dec. 06, 2016 11:17 am | |
| - Mérgek és ellenmérgek, 12 hathatós recept -
Stivisiai Andrem tollából Lazúrpók rendjének számára
- Saltusi Lovagrend által indexált könyv-
A könyv birtoklása elengedhetetlen a receptek elkészítéséhez. Megszerezni nem egyszerű, érdemes körülnézni a feketepiacon, vagy egy mesélő segítségét kérve kaland során megszerezni (Lazúrpókok számára természetesen bármikor megvásárolható). Átlagosan az ára: 4300 arany
1. Omerenas álma Hatás: Azonnali mély, akár több napig tartó alvás. Rosszul reagál, ha az alany alkoholt fogyasztott előtte 12 órával (hányás, tüdővérzés, fulladásos tünetek) Szükséges összetevők: 1 gillhez: ezerszemvirág (2 fej); porított faopál ( 2 csipet- 6.2-es csipesszel); Aridimailmag (porított és olajban felfőzött, 04-es kanálnyi); Sudártönkös spóratartószál (3 vékony), egy maréknyi durva kősó Elkészítés: Első nap előkészítjük az aridimailt, majd a lepárlóban vizet tisztítunk, hagyjuk 7 órán át keringeni. Második nap az aridimail olajhoz hozzákeverjük a porított ezerszemet. Nem szabad teljesen homogénná válnia. A keveréket légáteresztő ólomdobozba tesszük és egy napig érleljük nyirkos, hideg helyen. Harmadik nap az előkészített tisztított vízben feloldjuk a faopált és beleszitáljuk a sót. Addig forraljuk, amíg el fel nem oldódnak. A negyedik napon, ha az aridimail olajban már látszanak a hifa fonalak és a keverék sötét mézszínű, akkor adagoljuk kanalanként a faopálos-sós vízbe. Végül az egészet átforraljuk, és fagypont alá hűtjük. Ha a kristályszerkezet szabályos, a főzet hibátlan. Felolvaszthatjuk. Elkészítéshez szükséges idő: 4 nap Adagolás: 1 kanálnyit ( 00-ás alkimistakanál) ugyan annyi olajban feloldani és ételben vagy italban visszük be.
2. Fénykorona Hatás: Részleges vagy teljes vakság. A hatása kiszámíthatatlan kadmeteknél és saltusiaknál, ill. vadállatok esetében. Hajlamos megromlani, ha 10 óránál több ideig van levegőn, veszít a hatásából. Szükséges összetevők: Fél gillhez: fenyőgyanta (04-es kanállal); zöld gombanyelő váladék (02-es kanál); Ólompor (amennyi a fenyőgyantához ragad); Nyers aszlagselyem ( 4 szál, egy láb hosszú); keriliolaj (egy gill) Elkészítés: A fenyőgyantát nyolc egyenlő darabra vágjuk, és belehengergetjük az ólomporba, majd összegyúrjuk a homogénra kevert gombanyelőváladékkal. Az egészet háromszor felforraljuk, folyamatos kevergetés mellett. Mikor kezd összeugrani, apróra vágjuk az aszlagselymet és belehintjük. Végül beleöntjük a keriliolajat. Újra felforraljuk, és ha zöldes színűvé válik, levehetjük a tűzről. Légmentes réztárolóban tesszük el. Elkészítéshez szükséges idő: 18 óra Adagolás: javasolt tűre, pengére kenve használni (nehezen oldódik)
3. Tulerol viasza Hatás: Véralvadásgátló fegyverviasz. Használat előtt 20 perccel kell bekenni vele a pengét ( kb. 2 éven át eláll megfelelő védőtokban). Körülbelül egy tucat vágásra alkalmas egy kenet. Szükséges összetevők: 2 gillhez: 1 gill porított izpodor páncél, jurkzsír ( 03-as kanálnyi), üregibagyolköpet (02-es kanálnyi), bíbor rézoldat (06-os kanálnyi), finommész (05-ös kanálnyi). Elkészítés: Az üregibagolyköpetet ezüstmozsárban összetörjük, amíg nem válik ki a mozsártörőre az irizáló nyákháló. Faspatulával lekaparjuk és finommészbe forgatjuk, azután elvegyítjük a jurkzsírral, aztán spirituszégő alacsonyra tekert lángja felett melegítjük négy és fél órán át. Ekkorra kiülnek az ezüst buborékok a tetejére. Ha ez megvolt meghintjük az izpodorporral, majd mikor elkezd kékülni, elkeverjük. További öt órán át melegítjük, aztán 02-es kanalanként hozzáadjuk a rézoldatot és alaposan elkeverjük. Ezután félretesszük nedves, hideg helyre és egy napon át érleljük. Ha homogén, zöldes masszává áll össze, kész van. Elkészítéshez szükséges idő: 36 óra Adagolás: 07-es alkimistakanálnyit viszünk fel nem foszló rongyra ( szarvasbőr lehetőleg) és három rétegben visszük fel a pengére.
5. Sivítónektár Hatás: Általános méregtelenítő, az ismert szerek háromnegyedét hatástalanítja. Mellékhatása az erős fülzúgás, fül és orrvérzés, amíg a szervezet nem szokik hozzá. Szükséges összetevők: Parkedan, Szikes kámpa, Medvekarom, Vérpettyes gyűszűvirág, sóvác, Kecsketej, 20% alkohol, szénpor, tiszta víz, ecetsav Elkészítés: A parkedant, sz. kámpát és sóvácot (1db m2-közepes rézfazékban) zubogó vízben kifőzzük, majd lepároljuk. A medvekarmot és a v. gyűszűvirágot prés alá helyezzük, majd az így nyert nedvet 2es ülepítő kanálnyi alkohollal elkeverjük. A vizet, az ecetsavat és a kecske tejet 1:1:2 arányban elegyítjük, majd gyöngyözésig melegítjük. Az alkoholos keverékhez 1 gill szénport adunk. A párlatot és az alkoholos keveréket egy vasfazékban öntjük egybe, majd 4 éjszakát pihenttejük. A tiszta nedvet lemerjük, az üledéket pedig nyugodtan kidobhatjuk. Elkészítéshez szükséges idő: 5 nap Adagolás: Általános védelemhez naponta egy 01-es kanálnyit.
6. M'orston edzmug Hatás: Agyvérzés vagy szélütés tünetei. Azonnali halál. A sivítónektár félig semlegesíti, akkor ideiglenes bénulás. Könnyen kimutatható (halál után a testen kidagadó, szürke erek, erős hajhullás, stb.). Szükséges összetevők: Fél gillnyi adaghoz: Azmegfű ( 1 egységcsomag), Kara bezoár ( 1 centi átmérőjű), Tilátor ( 6 szem), 87% alkohol, salétrom, kén, kátránypor Elkészítés:A szilárd hozzávalókat porítjuk és a salétrommal elegyítjük. A keveréket gőz felett melegítjük, és egy napon át ott tartjuk. Az alkoholt lassan adagoljuk hozzá, ugyanannyit, amennyit a keverék kitett. A kátrányport szűrőzacskóban egy estén át áztatjuk benne, majd kivesszük, ügyelve rá, hogy ne szakadjon ki. A keveréket végül kétszer lepároljuk. Elkészítéshez szükséges idő: 3 nap Adagolás: Egy tized gillnyit folyadékban feloldunk, lehetőleg az étkezés vége felé vagy utána adjuk be.
7. Aktárhán elixír Hatás: Igazságszérum féle. Hatása majdnem négy órán át tart, heves fájdalmat okoz, akárhányszor hazudni próbál az alany. Seguthoknál veszedelmes egy tized gillnél többet alkalmazni. Gombafogyasztás után egy napig tilos alkalmazni. Szükséges összetevők: Citrin, gurgalma magjai (6db), shnadarai orchideaméz(2 gill), ezerszemvirág ( 7 fej, frissen szedett), tiszta forrásvíz, ecetfű (1/3csomag), kősó (finomított, 0,8 gill) Elkészítés: Az ezerszem virágot kősóval és apróra vágott ecetfűvel egy kályhán fedett edényben 8 napig hagyjuk száradni. Száradás után mozsárban porítjuk a keveréket. Az orchideamézet feleannyi vízzel elkeverjük, majd felmelegítjük, de ne hagyjuk felforrni. A citrin közepébe lyukat fúrunk,legalább egy új mélységben, majd a keverékbe merítjük. Kivesszük és ügyelve, hogy a mélyedésből ne folyjon ki a keverék, a jégverembe tesszük pihenni 4 napra. A grugalma magokat a maradék keverékbe tesszük, hogy alaposan megszívják magukat,majd másnap présbe tesszük. A kinyert leveket a az ezerszemes keverékbe elegyítjük, majd ezt is pihenni tesszük, de meleg és száraz helyre. Végül az eddig hűtött citrint, belsejében a mézes keverékkel és az ezerszemes keveréket egyazon ólom serpenyőbe tesszük, és két harangszónyi időn át bent sütjük. A serpenyőt bent hagyjuk lehűlni, majd a citrinből kikaparjuk az odasült keveréket és a másik keverékkel elegyítjük. Ez körülbelül 0,2gillnyi, végül 0,1 gillnyi orchideamézhez keverjük. Elkészítéshez szükséges idő: 14 nap Adagolás: 03-as alkimistakanálnyi főzetet szilárd ételre locsolunk (italnemű rontja a hatékonyságát)
8. Boszorkányétető Hatás: Az elmetörlő néven ismeretes. Az alany fogyasztás után egy nappal elkezdi elveszíteni az emlékeit, addig folytatódik a folyamat, amíg nem kap erős delejfű extrátumot. Ha nem kapja meg, nyáladzó idiótává silányul egy hét alatt. Szükséges összetevők: 4 gill tiszta szesz, 06-os kanálnyi szén, 04-es kanálnyi szárított ezerszemvilág, 02-es kanálnyi kereván, 00-ás kanálnyi fűfullánkméreg, mérgező kali léghólyagja, 1 gill kősó Elkészítés: A kalihólyagot egy órán át kősóban szárítjuk, azután ezüstkéssel apró csíkokra szeleteljük és morzsolt szénnel elegyítjük. Közben a 4 gillnyi szeszt két egyenlő részre választjuk, az egyikbe az ezerszemvirágot áztatjuk, a másikat pedig feléig forraljuk a fűfullánkméreggel. Az ezerszemes-szeszhez hozzákeverjük a kalihólyagot, és belemorzsoljuk a kelevárt, aztán 8 órán át érleljük. Közben a fűfullánkméreg jó esetben addigra félig kikristályosodik (halványlila). Ha kialakult a szabályos szerkezet, leöntjük róla a szeszt, és az összetört kristályt hozzávegyítjük a másik oldathoz. Az egészet még tíz órán át pihentetjük. Elkészítéshez szükséges idő: 22 óra Adagolás: 08-as alkimistakanályi folyadékot keverünk el ecettel és keményítővel. Fémen alkalmazzuk, esetleg nagyon cukros ételeken (pl. méz)
9. Renmag párlat Hatás: Hallucinogén párlat, hatása alatt az alany hajlamos követni mások utasításait. Kromatokon nem működik. Nem tartható rézflaskában, nem érintkezhet citrommal. Szükséges összetevők: 08-as kanálnyi renmag, 02-esnyi ezerszem, 03-as kanálnyi delejfű, 02-esnyi azmegfű. 06 gillnyi feketemogyoróméz, egy gillnyi gilbaraolaj ( kb. 5 kiló gilbarából) Elkészítés: A renmagot, az ezerszemet és a delejfüvet márványmozsárban porrátörjük, majd a mézbe keverjük, és lassan, egy óra alatt karamelizáljuk. Ha már az alja lekap, félrehúzzuk, és három órán át hagyjuk megkeményedni. Közben a gilbarát megpucoljuk és agyagtálba nyomkodjuk a húsát, majd lepárlóba adagoljuk 02-es kalanként, és a kész olajat egy órán át pihentetjük. Végül a megkeményedett méztömböt kisszemű reszelőn belereszeljük, és egyszer összeforraljuk az egészet. Ezek után szabad levegőn hűtjük legalább egy órán át. Elkészítéshez szükséges idő: 7 óra Adagolás: Az alany előtt először 02-es kanályi, majd 05-ös kanálnyi adagot párologtatunk el. A kettő között 10 lélegzetvételnyi szünet.
10. Strivisai tűz Hatás: Lassan ölő méreg amely belülről égeti szét az alany emésztőrendszerét. A főzet átlagos hőmérséklete 80-95 fok. 50 fok alá nem hűthető! Ark'seguthok képesek semlegesíteni, a többi fajnál működik. Kr'ash péppel még semlegesíthető. Szükséges összetevők: 06-os kanálnyi gyászdarázsméreg, 00-ás kanálnyi tűzkristálypor ( a céhmester külön engedélyével kérvényezhető), VAGY 7-9 porrá tört tűzkristályamulett, 02-es kanálnyi kereván, 08-as erős szesz Elkészítés: A gyászdarázsmérget 01-es kanalanként a szeszhez adagoljuk, és minden kanál után tízszer balról jobbra megkeverjük. Amint az utolsó adagot hozzákevertük, félretesszük, lefedve 10 órára. Ha a két folyadék nem különül el az edényben, akkor kész, ha még igen újabb öt órát kell állnia. A kristályporhoz rendkívül óvatosan üvegkanállal hozzávegyítjük a kerevánt, majd pászmakő fénye alatt tartjuk egy teljes napig. Ha ezzel kész vagyunk, az enyhén felmelegedett keveréket legalább 12 órán át hagyjuk hűlni. Ha készen vagyunk, 00-ás kanalanként lassú, átforgató mozdulatokkal belekeverjük a port a darázsmérges folyadékba, majd újabb napiig hagyjuk pihenni. Ezek után lassú tűzre tesszük, és 20 órán át fertályóránként emelve a hőmérsékletet egyre Elkészítéshez szükséges idő: 76 óra Adagolás: 06-os kanálnyi adag egyenesen a nyelőcsőbe, vagy véráramba. Keverni nem lehet.
11. Tofan'araqua Hatás: Színtelen, szagtalan, kimutathatatlan gyorsan ölő méreg. Az alany fogyasztás után három szívdobbanással összeesik, még két szívdobbanás és agya illetve szíve(szívei) felmondják a szolgálatot. Szükséges összetevők: 01-es kanálnyi porított kitin (Alvadt harcosainak tüskéiből), 05-ös kanálnyi tömény alkohol, 6 db. pikkely egy vidathari cápa hasi részéről (legfeljebb 2 napos), 3 gill sebhorgasztó, 3 gill azmegfű, izpodorcsáp ( legfeljebb 4 napos), 2 fűfullánk ( a vörös fajta) Elkészítés: Az izpodorcsápokat összezúzzuk, és 02-es kanálnyi tömény alkoholba áztatjuk, ezután beleáztatjuk az friss sebhorgasztót és azmegfüvet, a keveréket pedig agyaggal lepecsételt rézedényben elássuk tíz hónapra. Amikor összeért a keverék, feltörjük a pecsétet (a kiszálló gőzt belélegezni szigorúan tilos!) és óvatosan kimerjük az összeállt, fekete kátrányszerű anyag tetején összegyűlt, kb. 05-ös kanálnyi áttetsző folyadékot. Ezt lepároljuk, majd ólompecsétes üvegfiolában további 45 napig érleljük (hideg, levegőtlen helyen). A 46. napon élve mozsárba törjük a fűfullánkokat, és a zúzalékot elkeverjük a maradék alkohollal. Tíz napig hagyjuk pihenni. Közben feltörjük az üvegfiolát, és hozzáadjuk a porrá őrült pikkelyszemcséket s a 02-es kanálnyi kitint. Újra lepecsételjük, és további 15 napon át hagyjuk. Tíz nappal később a skorpiós oldat tetején fehér, dérszerű kristályháló képződik. Ezt óvatosan lemerjük, és hideg vízben (-1, -4 fokos) leöblítjük, végül, miután a másik oldat is eleget állt, hozzáadjuk. További öt órán át fagypont alatt tartjuk. Elkészítéshez szükséges idő: 1 év Adagolás: 00-ás kanálnyit italba, ételbe, pengére vagy egyenesen a szervezetbe.
12. Kóficbor Hatás: Egyszerű bódítófőzet. Hatása ötvözi az alkohol az ópium és a nevetőgáz képességeit. A Lazúrpók rendjének évfordulós ünnepén gyakran kerül a bóléstálba. Mellékhatás: iszonytató másnaposság. Szükséges összetevők: 1 kg. ezerfüge, ½ kg. rongyos pásztorgomba, 2 megtermett sudártönkös, 1 db. ökölnyinél nem nagyobb mocsári úszógomba, fél flaskányi kotyogós lámpás, 04-es kanálnyi porított ezerszem virág, 02-es kanálnyi porított delejfű. Elkészítés: Vagdosd az egészet a lehető legkisebb darabokra, rottyantsd össze, amíg nyúlós és ragadós nem lesz (minél lilább, annál jobb), aztán párold le, hagyd kihűlni, és cukrozd ízlés szerint. Elkészítéshez szükséges idő: 3 óra Adagolás: Végy kaktuszgyümölcsöt, holdalmát és halarenmálnát, egy flaska teteves rózsát és ehhez lottyants bátran, amíg nem sistereg az egész.
Alkimista eszközök és mértékegységek: 1 gill: 0,142 l Alkímista kanalak: 00: egy tized gill 01: egy kilenced gill 02: egy nyolcad gill 03: egy hatod és fél gill 04: egy ötöd gill 05: egy negyed gill 06: egy harmad gill 07: fél gill 08: egy gill 09: Ampgill (egy heted gill, kettéosztott kanál) 10: Arampgill (hármas osztatú kanál) 11: Szűrőkanál 12: Ülepítőkanál (méretei egytől-nyolcig számozva)
| |
|