A Világok közti Világ (Béta fázisú FRPG)
 
HomeCalendarGy.I.K.KeresésTaglistaCsoportokRegisztrációBelépés

Share | 
 

 Névadási Segédlet

Go down 
SzerzőÜzenet
Gemorick
Admin
avatar


Adatlap
Rang: Saltusi Lovagrend nagymestere
Mana:
1200/800  (1200/800)
Játékmód: Ádáz

TémanyitásTárgy: Névadási Segédlet   Vas. Okt. 25, 2015 2:16 pm

Laer Nyelv és Laer nevek

Azoknak, akik igazán laer laer karaktert szeretnének létrehozni, itt található pár jó tanács, hogyan is alkothatunk tökéletesen autentikus neveket. Természetesen ezek nem kötelező érvényűek, csupán javaslatokkal szolgálunk itt az elvetemültebbek számára. Úgyhogy vágjunk is bele.

Először pár szót kell ejtenünk a Laer nyelvről: Kétségtelen, hogy minden világok legzeneibb és dallamosabb dialektusáról van szó. Ez egyrészt a Laerek természetes hajlamainak, másrészt az időszámításuk szerinti 36. század felénél jelentkező tudatos nyelvújításnak a következménye.A Laer nyelv tehát elérte azt a pontot, ahonnan már nehezen lehetne még költőibb hangzású szavakat kiötleni: nem is csoda, ha két beszélgető laert hallgatva úgy érezzük, mintha verselnének. A nyelvre jellemző különleges hangsúlyozás, ami a lejtő/ereszkedő hangsúlyozás mellett gyakran hullámszerűen működik, csak fokozza ezt az érzést.
A Laer nyelvben nagyon ritkák a mássalhangzó torlódások, ámde rengeteg a dif;- és triftongus, amik biztosítják a  hangzás tiszta dallamát. Sajnos a rengeteg magánhangzó torlódással különös szabályok is vonatkoznak az ejtésükre (ezekről lejjebb találtok egy rövid ismertetőt).
Ha mássalhangzó-torlódások nincsenek is, hosszú mássalhangzók annál gyakrabban. Gyakoriak a dupla /s/ /r/ /l/ /n/ /j/ /m/ hangok.
A keresztnevek leggyakrabban diftongus+/n/-re végződnek, de gyakoriak az /s/, /t/ vagy magánhangzó végződések is. Női neveknél gyakoribb az egyszerű diftongusra való végződés.
A Laereknél is előbb szerepel a keresztnév, mint a vezetéknév. Előbbi minimum három szótagos, utóbbira nincs igazán megkötés. A vezetéknevek gyakran tükrözik még a nyelvújítás előtti időket.

Nézzünk egy példát:


AL|LE|RIAN ER|E|MON

Mivel egy jó példa rámutat a sajátosságokra is, itt jegyzem meg, hogy az Allerian név két fontos rendhagyó tulajdonságát is tartalmazza a nyelvnek. Egyik a dupla /l/ hang, amit a többi hosszú mássalhangzóval ellentétben nem mosnak össze. Tehát a szótagolás Al-Le-Rjan. Ezzel pedig már előre is vetítettem a második kivételt: az /i/-vel kezdődő diftongusok helyzetét. Ugyanis ha ilyennel találkozunk, az /i/helyett /j/-t ejtünk. Igazából -Rijan, de az i elcsökevényesedik és csak mellékhangzóként funkcionál. Tehát egy magánhangzósított j betűről van szó.

Máshogy ejtett betűk/hangok
C: A C két módon ejthető: hogyha diftongus előtt áll, akkor egyszerű /c/ ként, egyéb esetekben egyszerű /k/ lesz.
I-vel kezdődő diftongusok: Mint feljebb is olvashattátok, ilyen esetekben az /i/ betű /j/-ként ejtendő, enyhe /i/-s szinezettel
S: minden esetben /sz/
H: Néma. Leginkább hagyományok miatt maradt meg.
N: hogyha O-ra végződő diftongus után áll, enyhe /g/-s színezetet kap (/ŋ/)

Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
 
Névadási Segédlet
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Domhan :: Általános :: Fajleírások :: Játszható Fajok :: Laer/Laestat-
Ugrás: